Redovno pranje zuba je prvi i ključni korak u očuvanju zdravlja zuba. Ali, da li ste znali da prehrana utiče na zdravlje naših zuba?Naši zubi, iz dana u dan, obavljaju najteži posao. Oni usitnjavaju hranu koju konzumiramo i pripremaju je za dalju probavu u želucu i crijevima. U tom procesu zubna gleđ štiti zube od oštećenja i abrazije. Zubna gleđ je najtvrđe i najotpornije tkivo u čitavom tijelu. Međutim, za razliku od drugih tkiva u našem organizmu, nema moć prirodne regeneracije. Zbog toga je jako važno očuvati je zdravom. Higijena usta, profesionalno i redovno čiščenje zuba i zubnog mesa, te redovne kontrole kod zubnog ljekara preveniraju nastanak zubnog karijesa i drugih oboljenja oralne šupljine. Također, raznovrsna prehrana bogata nutritijentima promovira zdravlje zuba i desni.

Za konzumenta hrane je također bitno da su ovi produkti naučno ispitani i potvrđeni kao sigurni za gleđno tkivo.

HRANA ZA OPTIMALNO ORALNO ZDRAVLJE

VODA za ispiranje i neutralisanje kiselina koje unosimo sa hranom, ujedno potpomaže izlučivanje pljuvačke koja ima zadatak neutralisanja kiselina i prekrivanja zuba.

ZELENI I CRNI ČAJ su pravi prijatelji zuba. U čaju sadržani catechini zaustavljaju stvaranje plaka (naslaga), a time i nastanak karijesa. Čaj posjeduje antibakterijska svojstva i čuva zubno meso od upala, a istovremeno je djelotvoran i protiv neugodnog zadaha iz usta. Ovaj čaj sadrži i floride koji djeluju protektivno na zdravlje zubne gleđi, i glavni su sastojak zubne paste.

RIBA je odličan prirodni izvor florida, fosfora i omega 3 masnih kiselina, za jake i zdrave zube.

SIR  sadrži kiseline koje potpomažu proces remineralizacije gleđi. Sir je optimalan izvor minerala za demineraliziranu gleđ, odnosno gleđ koja je izgubila svoje gradivne mineralne tvari. Sir sadrži kalcijum koji je gradivni mineral kostiju i zuba, te time jača naše čeljusti i zube.

TAMNO ZELENO POVRĆE I ORAŠASTI PLODOVI; kao što su brokuli, zeleni kupus, kim, prasa, te orašasti plodovi kao što su kikiriki, bademi, indijski orah i  orah; jačaju čeljusti te zubima pružaju potrebne minerale a pri tome potpomažu i mehaničko čišćenje zuba.

POVRĆE I HLJEB (KRUH) OD PUNOG ZRNA – Mrkva i sirovo povrće kao i hljeb od punog zrna pomažu u očuvanju zdravlja naših zuba kao i cjelokupng organizma. Ti proizvodi ne sadrže proste šećere koji su štetni za naš organizam.

Raznolika ishrana, koja uključuje puno voća i povrća, nam pomaže da sačuvamo zdravlje i održavamo optimalan nivo energije tokom dana, međutim to nikako ne isključuje prakticiranje dobre oralne higijene.