Suvremena stomatologija u fokus stavlja upravo njegu vaših prirodnih zubi, te prevenciju gubitka zuba. Prije svake rasprave o potencijalnom vađenju zuba, radi se detaljna rendgenska dijagnostika i procjena mogućnosti liječenja zuba endodontskim metodama. Drugim riječima, vađenje zuba nam nikad nije prva opcija, tako da ne odustajemo olako od očuvanja vaših prirodnih zubi!

No, ukoliko se nađete u situaciji da je jedan ili više zuba potrebno izvaditi, nikako nemojte očajavati. Ekstrakcija ili vađenje zubi je standardni oralno-kirurški zahvat, a dostupne su vam i različite mogućnosti za povratak potpune estetike i funkcije vašeg osmijeha nakon vađenja.

Kad je zaista potrebno vađenje zubi?

Odgovarajućim parodontološkim liječenjem često možemo spasiti zube kojima prijeti potpuni gubitak funkcije i vitalnosti. Liječeni zub kojemu su povraćeni funkcija i vitalnost, služit će vas godinama, a može biti i nosač zubne krunice ili zubnog mosta, ako se odlučite na rekonstrukciju osmijeha.

Vađenje zuba je potrebno u sljedećim slučajevima:

  • Oštećenje zuba uzrokovano karijesom je toliko da se ne može iskoristiti niti korijen zuba,
  • Zub je u stanju uznapredovale parodontoze, klimav je i njegov veći unutrašnji dio se nazire iznad zubnog mesa,
  • Zub je toliko oštećen (veliki dijelovi krune zuba nedostaju) i ne može ga se spasiti nikakvom endodontskom terapijom,
  • Zub ima veliku frakturu korijena, te je njegovo kompletno pucanje samo pitanje vremena,
  • Imate veliki upalni proces poput granuloma ili ciste, koji zahvaća dio kosti oko korijena zuba,
  • Zub je genetski ili posljedicom fizičke traume preslab da bi mogao biti nosač protetskog nadomjeska (zubne krunice, zubne ljuskice),
  • Zub je uzrok velikog nedostatka mjesta u usnoj šupljini – ovim problemom se posebice bave ortodonti,
  • Umnjaci vam svojim položajem stvaraju probleme u usnoj šupljini (bolovi, upale zubnog mesa, prenatisnuti zubi u zubnoj čeljusti).

Kako izgleda vađenje zuba?

Vađenje zubi je oralno-kirurški zahvat kojim se zub i/ili njegovi ostaci uklanjanju iz zubne čašice, tzv. alveole. Za vas je ovaj postupak bezbolan, jer se radi uz lokalnu anesteziju, kako ne biste osjećali bol i nelagodu prilikom samog zahvata. U ustima će vam ostati mala rana, koju ćemo previti i koja će ubrzo zarasti. Detaljne upute o njezi nakon vađenja zuba dobit ćete od svog stomatologa, s obzirom na veličinu zahvata (jedan ili više zuba je izvađeno, ili ste morali vaditi umnjak i sl.) i vašu dentalnu situaciju.