Mnogi se pitaju kako očuvati zdravlje i ljepotu zubi, a da pri tome uživaju u svojim omiljenim jelima. Ne morate se odreći kave, čokolade ili crnog vina kako bi vaši zubi ostali bijeli. Poznato je svima da upravo te namirnice štetno djeluju na boju i izgled zubi, ali ipak ih se ne trebate odreći. Donosimo vam nekoliko savjeta na koji način možete konzumirati najčešće „štetne“ namirnice, a da Vaši zubi ostanu lijepe bijele boje.

TREBA LI SE ODREĆI KAVE, ČAJA I SOKOVA?

Većini nas nezamisliv je početak dana bez šalice kave. Ne morate odustati od ovog jutarnjeg rituala, samo u kavu dodajte malo više mlijeka. U slučaju da više volite čaj od kave, samo promijenite vrstu i pijte bijele i zelene čajeve, a izbjegavajte voćne. Mnogi od nas dan započinju čašom cijeđenog soka. Iako su zdravi i idealni za početak dana, svježe cijeđeni sokovi iz voća nagrizaju našu zubnu caklinu i štete izgledu zubi.

Kao alternativu, preporučujemo jesti cijelo voće ili sokove dodatno razrijediti. Postoje i dani kada volimo malo zgriješiti s nezdravom hranom i pićima. Iako bi ih trebali izbjegavati, u trenucima kada ih ipak konzumiramo, gazirana pića je bolje piti na slamku. Na taj način će nam zubna caklina ostati zahvalna.

 

 

CRNO ILI BIJELO VINO?

Romantične večere i svečani ručci nezamislivi su bez čaše crnog vina. Iako svojstva crnog vina imaju dobre učinke na organizam, ono nije najbolji prijatelj našim zubima. Zato, kako bi vaši zubi ostali lijepi i bijeli, konzumirajte crno vino u malim količinama i samo u posebnim prigodama. Isto je i s bijelim vinom, iako mnogi misle kako ono nema toliki štetni učinak na zube jer nije tamne boje. No, to nije razlog zbog kojeg biste se trebali odreći ovog užitka. Nakon konzumacije je potrebno samo temeljito isprati zube.

OMILJENE MALE TAMNE BOBICE

Male tamne bobice imaju čudesna ljekovita svojstva i nikako ih ne bi trebalo potpuno izbjegavati. Budući da se tamna boja borovnica zadržava na našim zubima, nakon konzumacije zube bi trebalo vrlo temeljito isprati. S druge strane, rajčica je mnogima omiljeno povrće, a istovremeno i vrlo zdravo zbog svojih antioksidantskih i antiseptičkih djelovanja. Kako bi ga nastavili konzumirati bez bojazni za svoje zube, kombinirajte rajčicu ili umak od rajčice s drugim lisnatim povrćem.

Potpuno je normalno da zubna caklina s vremenom postaje tanja, a zubi osjetljiviji te podložniji promjeni boje zbog prehrambenih navika. Ako niste zadovoljni bojom i izgledom svojih zubi nikako nemojte posezati izbjeljivanju u kućnoj radinosti, već se za siguran postupak bez štetnih posljedica odlučite na izbjeljivanje u ordinaciji.