Kako starimo, naša se koža mijenja, što se odražava i na izgled naših usnica. Na punoću kože i usnica najviše utječe udio kolagena i hijaluronske kiseline u organizmu, koja potiče stvaranje kolagena. Kolagen naše tijelo, mogli bismo reći, drži na okupu. On čini čak 30 posto tjelesnih proteina i 70 posto proteina kože! Kada taj udio počne padati, struktura i ukupni volumen naše kože počinje opadati, pa se i naše usnice počinu stanjivati.

Naše tijelo ima funkciju uravnotežavanja proizvodnje i razgradnje kolagena. U mladosti proizvodimo više kolagena nego što se razgrađuje. Kako starimo, ova se ravnoteža narušava, te se i regeneracija tkiva smanjuje. Stvaraju se bore i stanjuju usnice, radi stanjivanja kože i  gubitka masnog tkiva koji održava njihov volumen u mladosti.

Da ne bismo krivili samo kolagen, bitno je znati da razne životne navike utječu također značajno na izgled naših usnica. Pušenje, izlaganje suncu, premala hidratizacija, loša prehrana i loša briga o zubima, uzimaju danak na lijep izgled naše kože i usnica.

Usnice u mladosti

Kod žena do 20-ih godina života još uvijek velik utjecaj na volumen i izgled usnica ima genetika. Gornja usna svoj maksimalni volumen doseže u 14. godini, a donja u 16. Usnice se još nisu počele znatno stanjivati. Osobe u ovoj dobi svoje eventualno nezadovoljstvo izgledom usnica usmjeravaju više u smjeru općenitog izgleda, oblika, asimetričnosti ili usnica koje licu daju neželjen izraz (npr. tužan ili ljutit). Primjena dermalnih filera u ovoj dobnoj skupini svodi se uglavnom na filere koji dugotrajno hidratiziraju usta, pa imamo dojam trajnog balzama na našim usnicama. No, u ovoj dobi se najčešće i povećava volumen usnica, upravo zato što najbolje pristaje mladim licima punima sjaja i volumena.

Usnice u srednjoj dobi

Kako ulazimo u kasnije tridesete, udio kolagena i elastina u našem tijelu naglije opada, što već primjetno utječe na volumen i hidratizaciju usnica. Primjećujemo da izgledaju tanje i isušenije. Pojavljuju se i bore okolo, na i iznad usnica kao posljedica starenja, izlaganja suncu i ekspresija lica. Nakon 40-e pojavljuju se nazolabijalne bore (bore od nosa prema ustima), mijenja se područje oko usana pa i cjelokupan izraz lica. Bore dobivene u tridesetim godinama sada su naglašenije. Dermalni fileri se u ovoj dobi koriste kako bismo nahranili naše usne, popravili njihovu narušenu estetiku, te popunili sitne bore oko usta koje se počinju stvarati.

Usnice u zreloj dobi

U 50-ima na izgled usnica utječe gubitak kolagena i masnoća te općenita struktura lica (položaj kostiju). Povećava se udaljenost između nosa i gornjeg obruba gornje usnice, a okomite bore su dublje i naglašenije. Vrlo često je izgubljen i “kupidov luk” (krivulja u obliku slova M na sredini gornje usne). U kasnijim godinama dodatno se pojačavaju perioralne bore (bore koje okružuju usne), najčešće kao posljedica ponavljajućih pokreta i tanke kože. Primjena dermalnih filera za usne u ovoj dobi je raznolika: od hidratizacije usnica, dopunjavanja njihovog izgubljenog volumena i sve izraženijih bora, do vraćanja nekadašnjeg oblika gornje i/ili donje usne (usne s vremenom imaju tendenciju “padanja” prema dolje, te gubitka naslijeđenih estetskih karakteristika poput naglašenog kupidovog luka i sl.).

Moguće je vratiti vrijeme unatrag i za naše usnice

Dobra stvar je da vrijeme za naše lice možemo vratiti malo unatrag upotrebom dermalnih filera s hijaluronskom kiselinom. Njihovom primjenom razbudit ćemo malo naše uspavano tijelo, odnosno potaknuti da na obnavljanje stanjene zalihe hijalurona i kolagena. Dermalni fileri daju gotovo trenutne rezultate naglašavajući prirodni oblik naših usana i njihov punoću.