Jedan od najčešćih načina ulepsavanja osmeha jest i upotreba bezmetalne zubne keramike. To je zato što se bezmetalne, potpuno keramičke zubne krunice izrađuju od materijala koji najvjernije imitiraju prirodnu lepotu zuba.

Šta ćete saznati u ovom članku?

U ovom članku pročitajte o sljedećim temama:

  • Kakve vrste bezmetalnih keramičkih krunica imamo?
  • Estetski nedostatak metalkeramičkih krunica
  • Koje su estetske prednosti cirkonskih bezmetalnih krunica?

Kakve vrste bezmetalnih keramičkih krunica imamo?

U slučaju gubitka zuba ili njegovog oštećenja suočit ćete se s pitanjem: kako nadoknaditi zub?

Međutim, to nije samo pitanje nadoknade količine, nego daleko više i kvalitete i ljepote zuba.

Nezamjenjivost prirodnog zuba

Premda o tome retko razmišljamo, prirodan zub objedinjuje iznimna svojstva. Ne samo što je izvana načinjen od gleđi, najčvršćeg poznatog biološkog materijala na svijetu, nego ima i posebna optička svojstva.

Prirodni zub je translucentan, što znači da propušta svjetlost, ali u isto vreme je upija i emitira, što zovemo fluorescencija. Pri tom također lomi svetlost u spektar boja sličan sjaju opala, što nazivamo opalescencija.

osmehPrirodan zub ima jedinstvenu lepotu.

Uz jedinstvenu lepotu, svaki zub od izuzetne je važnosti za stabilnost cijelog žvačnog sistema. Osim toga, zdravlje zuba dokazano je važno za celokupno zdravlje čoveka.

Zbog svega toga, nadoknada prirodnog zuba predstavlja ne samo velik funkcionalni, nego i estetski izazov.

Estetski nedostatak metalkeramičkih krunica

Zubne krunice dijele se prema materijalu izrade na metalkeramičke krunice i na bezmetalne krunice za zube. Kada su u pitanju estetska svojstva, bezmetalne su daleko bolje rešenje.

Metalkeramičke krunice za zube izrađuju se tako da se na bazu od metala pod visokom temperaturom zapeče keramička kruna. Keramički materijal koji ovdje koristimo naziva se glinična ili zubna keramika. On posjeduje svojstva porculana i stakla te je vrlo postojan na mehanička, fizikalna i hemijska trošenja.

Zbog svog principa izrade metalkeramička krunica ima jedan veliki nedostatak: baza krunice ne propušta svjetlost. Zbog toga zubne krunice od metalkeramike izgledaju ipak manje prirodno. Takodje moze se desiti da se prilikom povlačenja desni, vremenom krece vidjeti taman rub koji estetski ne izgleda bas lepo.

metal-keramicka krunicaMetalkeramičke krunice.

U bezmetalne keramičke krunice za zube ubrajamo staklokeramičke Emax i Empress krunice, zatim potpuno cirkonske te cirkonkeramičke krunice.

E-MAX bezmetalne zubne krunice estetski su definitivno najbolje. Ta vrsta krunica uvjerljivo imitira pravi zub zbog svojstava istovremene prozirnosti i translucentnosti. Inače, te se krunice upotrebljavaju već prilično dugo, a stručnjaci ih smatraju pouzdanima za restauracije u prednjoj regiji. E-MAX zubne krunice koriste se za izradu zubnih ljuskica, inlaya, onlaya, parcijalnih i potpunih krunica, bez obzira na to radi li se o krunicama u prednjoj ili bocnoj regiji.

CIRKONSKA KRUNICA (puni cirkon) najjača je bezmetalna krunica i gotovo je usporediva s čvrstoćom metalkeramike. Upravo zbog ovog svojstva idealna je za krunice u bocnoj regiji. Mehanička svojstva, biokompatibilnost i estetika ove vrste keramike revolucionirale su protetiku. Cirkonska krunica je prvi potpuno keramički oblik koji je mehaničkim svojstvima zadovoljio zahtjeve protetike u izvođenju većih radova i sanaciji bocnih zubi, gdje su izražene potrebe za čvrstoćom zbog golemog žvačnog opterećenja. Cirkon je savršen za izradu krunica u bocnoj regiji ali se koristi i za izradu prednjih zuba, upravo zbog bezmetalnih svojstava propuštanja svjetlosti. Kod kompleksnih implantoprotetskih radova i potpune bezubosti kad je potrebno fiksno nadomjestiti sve zube u vilici a da osoba ima osjećaj prirodnih zuba, koji tako i izgledaju, krunice od punog cirkona u All-on-4 konceptu su puni pogodak.

bezmetalna krunicaBezmetalne krunice.

Nema univerzalnog odgovora na pitanje „šta izabrati“ od ovih keramičkih sistema. Odluka zavisi o konkretnom slučaju: ponekad je presudna čvrstoća, a ponekad je ključan estetski kriterijum. U svakom slučaju, postoji niz faktora koje također treba uzeti u obzir! Na primjer, ako su štiftovi na brušenim zubima od metala, onda je svakako bolji odabir krunica od punog cirkona jer će maskirati metalno prosijavanje. Međutim, ako su zubi (čak i pobrušeni) lijepe prirodne boje, onda je bolji e-max ili neka transparentnija keramika. S obzirom na činjenicu da kod takvih zahtjevnih radova izbor najboljeg rješenja nije jednostavan, preporučujemo da se prilikom odluke pouzdate u savete specijalista.

poredjenje krunicaRazlike izmedju metalkeramičke i bezmetalne krunice

Što se cene tiče, ona ne zavisi samo o vrsti materijala, odnosno krunica, već i o tehnici i načinu izrade, te o stručnosti samog terapeuta. Ako zaista želite osmeh o kakvom ste dugo sanjali, osmeh koji otkriva Vašu nesputanu ličnost , dugo skrivanu od pogleda iza stisnutih usana ili skrivanog rukom, obratite nam se s poverenjem.